Nasiona Chia – właściwości

Categories:Dieta
Tags:, ,
Dominika

Chia – nasiona szałwii hiszpańskiej, ze względu na swoje niezwykłe właściwości są zaliczane do grupy najbardziej wartościowych pokarmów. Nasiona Chia są ważnym elementem wspierającym zwalczanie wielu procesów chorobowych. Wpływają dodatnio na zdrowie fizyczne jak i psychiczne.


Właściwości nasion CHIA:

  • Stanowią bogate, roślinne źródło kwasów Omega-3. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6
  • Są polecane dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
  • Zawierają dużą ilość błonnika (ok.25%), który działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Są wskazane dla osób z nadwagą.
  • Mają dużą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak: wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. Posiadają również wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka (ok.20%).
  • Wspomagają nawilżanie organizmu. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców.
  • Spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste.
  • Nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu.
Author:

Dodaj komentarz

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url